Antystatyczne węże Masterflex serii FOOD zgodne z nowym unijnym rozporządzeniem nr 10/2011
Węże Masterflex serii FOOD są już zgodne z nowym rozporządzeniem Unii Europejskiej. Nie wszystkie węże nadają się do transportu produktów spożywczych. Do transportu kawy, cukru czy mleka w proszku z punktu A do punktu B używać można wyłącznie węży i rur zgodnych ze ściśle określonymi przepisami i wytycznymi.
Firma Masterflex Polska już od wielu lat oferuje szereg certyfikowanych węży dopuszczonych do kontaktu z żywnością – wraz z łączeniami i podłączeniami wykonanymi z wysokiej jakości materiałów.
– Chcieliśmy, by nasze produkty zostały jak najszybciej uznane za zgodne z nowymi wymaganiami – powiedział Joachim Jacobi, kierownik rozwoju produktu ds. węży serii FOOD w Grupie Masterflex. – Jesteśmy pierwszą firmą na rynku gwarantującą zgodność naszych trwale antystatycznych węży FOOD z nowymi wymogami dotyczącymi ich dopuszczenia do kontaktu z żywnością, określonymi w rozporządzeniu nr 10/2011. Ścianki węży FOOD-A zachowują trwałą antystatyczność przy rezystancji powierzchniowej Ro < 109 Ω i charakteryzują się przewodnością wskazaną w normie TRBS 2153 (ATEX). Po trwającym kilka lat okresie przejściowym rozporządzenie unijne wprowadza jeden referencyjny standard, który już od stycznia 2016 r. będzie obowiązywał w całej branży spożywczej. Pozostałe węże serii Master-PUR FOOD są zgodne z wymogami rozporządzenia już od 2012 r. – wyjaśnił.
Tym samym wszystkie węże i rury serii FOOD, wytwarzane przez Grupę Masterflex, można wykorzystywać do transportu żywności, począwszy od skrobi ziemniaczanej, cukru, poprzez produkty głęboko mrożone, aż po proszek do produkcji mleka dla dzieci. – Dajemy naszym klientom nie tylko wysoką jakość, do której są przyzwyczajeni, ale również rozwiązania w pełni zgodne z wymogami prawnymi – dodał Jacobi.
Od 2011 r. firmy działające w branży przetwórstwa żywności mają obowiązek stosowania postanowień ogólnego ramowego rozporządzenia (WE) nr 1935/2004, rozporządzenia (WE) nr 2023/2006 (w sprawie dobrych praktyk wytwarzania) oraz w szczególności rozporządzenia (WE) nr 10/2011 (w sprawie materiałów i wyrobów z tworzyw sztucznych przeznaczonych do kontaktu z żywnością), określanego jako „Przepisy wdrażające dotyczące tworzyw sztucznych” (tzw. PIM). Celem nowego rozporządzenia jest skonsolidowanie różnych przepisów w tym obszarze w całej Unii Europejskiej. Zmienia ono odpowiednio np. postanowienia dotyczące testów migracji oraz płynów modelowych imitujących żywność. Oprócz tego na nowo określa wymagane czasy kontaktu i temperatury kontaktu, a jego zakres w porównaniu z poprzednimi rozporządzeniami został poszerzony o materiały wielowarstwowe oraz wielowarstwowe folie kompozytowe.
Wszystkie materiały wyjściowe do produkcji węży serii FOOD są zgodne z rygorystycznymi wymogami krajowych i międzynarodowych przepisów w sprawie żywności, a tym samym mogą być bezpiecznie wykorzystywane w sektorze spożywczym – podkreślił Jacobi. Zgodność ta została potwierdzona przez niezależny instytut badawczy i jest objęta stosowną certyfikacją. Oprócz trzech wskazanych już norm węże Masterflex przeznaczone do kontaktu z żywnością spełniają również wymogi FDA (amerykańskiego Urzędu ds. Leków i Żywności) oraz niemieckiego Kodeksu żywności i pasz.
Wąż Master-PUR FOOD-A
Węże spiralne Masterflex serii FOOD-A jako pierwsze spełniają wymogi zarówno rozporządzenia (WE) nr 10/2011, jak i wytycznych FDA. Stąd tak wysokie zapotrzebowanie na te produkty i zainteresowanie nimi – poinformował Tomasz Miliński, dyrektor ds. sprzedaży w firmie Masterflex Polska. W chwili obecnej dostępny jest raport z badań tych trwale antystatycznych, spiralnych i wykonanych ze stali nierdzewnej węży serii Master-PUR FOOD-A, sprawdzający ich zgodność z rozporządzeniem nr 10/2011. Analizie poddano zarówno materiał wyjściowy, który podlega przetwarzaniu, jak i próbkę gotowego antystatycznego węża dopuszczonego do kontaktu z żywnością.
Przy produkcji wszystkich węży serii FOOD firma Masterflex korzysta wyłącznie z drutu ze stali nierdzewnej. Wbudowane spirale ze stali nierdzewnej przyczyniają się do tego, że nawet jeżeli powierzchnie wewnętrzne pod spiralami drutu niszczą się, to same węże używane do transportu środków spożywczych są nadal zgodne z wymogami. – Zoptymalizowany profil naszych węży serii FOOD sprawia, że osadzają się na nich jedynie niewielkie pozostałości transportowanych produktów. Dzięki temu łatwiej je czyścić i można je wykorzystywać także w transporcie dwukierunkowym – powiedział Miliński.
Trwale antystatyczne węże Masterflex serii FOOD-A są dostępne do nabycia od chwili wejścia w życie nowego standardu, czyli od 1 stycznia 2016 r.
www.masterflex.pl
www.mastervent.pl