Podczas procesu przetwarzania produktów żywnościowych często występuje konieczność ich separacji, rozdziału na frakcje, a także oddzielenia od nich zanieczyszczeń. Przesiewacze stosowane w tych procesach często są wyposażone w sita o specjalnych kształtach, dostosowanych do rodzaju przetwarzanego produktu.
Firma INWET SA oferuje wiele rodzajów przesiewaczy, indywidualnie projektowanych na potrzeby klienta. Wszystkie elementy urządzeń mające styczność z produktami spożywczymi są wykonane w standardzie higienicznym z materiałów dopuszczonych do kontaktu z żywnością. Do napędu używane są elektrowibratory bezwładnościowe lub elektromagnetyczne z możliwością płynnej regulacji wydajności.
Na zdjęciu widać przykład przesiewacza marki INWET zaprojektowanego do oddzielania pyłu z orzechów.
Parametry techniczne przesiewacza do orzechów:
• wydajność: 1500 kg/h;
• wymiary sita: 1000 × 500 mm;
• skok: ~4 mm;
• materiał konstrukcyjny: stal nierdzewna AISI 304;
• napęd: dwa wibratory elektromechaniczne (400 V / 50 Hz, 2 × 0,3 kW, IP66);
• temperatura pracy: od -10°C do +40°C.