Dozowniki tego typu służą do równomiernego rozprowadzenia materiałów sypkich (przypraw, ziół, soli, cukru, kokosu, mielonych orzechów itp.) na całej szerokości wylotu z zadaną wydajnością.
Urządzenia te są częścią linii technologicznych do produkcji ciastek, krakersów, paluszków, czekolad, batonów, osłonek wędliniarskich i wielu innych produktów. Zaawansowane układy sterujące przeznaczone do tych urządzeń umożliwiają płynną lub stopniową regulację wydajności, współpracę z akcelerometrem pozwalającą na utrzymywanie stałych parametrów pracy niezależnie od zmieniającego się obciążenia rynny, a także współpracę z nadrzędnymi układami sterowania całej linii technologicznej.
Do największych zalet tych urządzeń można zaliczyć: proste i precyzyjne sterowanie wydajnością (wielkością podawanej porcji produktu), łatwość utrzymania w czystości wszystkich elementów mających kontakt z produktem, niski poziom hałasu i wysoką niezawodność.
Zdjęcie przedstawia wibracyjny dozownik rozprowadzający do posypywania czekolady dodatkami typu kokos, chrupki czy orzechy.
Parametry techniczne:
- wydajność regulowana: do 200 dm3/h;
- szerokość koryta: 550 mm;
- zbiornik o pojemności ok. 40 dm3;
- pojemnik kontrolny do sprawdzania wydajności – o pojemności ok. 2 dm3.