Branżę spożywczą, podobnie jak farmaceutyczną, cechują bardzo wysokie wymagania dotyczące czystości w całej przestrzeni produkcyjnej. Dotyczy to zarówno czystości podłóg, stanowisk pracy, miejsc przesypywania materiałów sypkich, mieszania ich oraz konfekcjonowania, jak i czystości powietrza, jakie w tej przestrzeni występuje.
Część tych problemów rozwiązuje skuteczna wentylacja ogólna, która dla tych zakładów jest wykonywana w znacznie wyższym standardzie niż np. w branżach metalowych. Równocześnie jednak nie jest możliwe zapanowanie nad całością bez pewnego współdziałania paru kluczowych dla czystości i higieny elementów.
Grupę instalacji najważniejszych tworzą instalacje wentylacji ogólnej z kontrolą parametrów temperatury oraz wilgotności. Instalacje te powinny być zaprojektowane w taki sposób, aby również uwzględnić obszary bardziej czyste, w których panuje nadciśnienie uniemożliwiające dostanie się powietrza o niższym standardzie z pomieszczeń sąsiadujących. Jeżeli taki system jest wymagany, to mówimy o tzw. pomieszczeniach czystych wg klas ISO 1–9 lub GMP od A do D (klasyfikacja stosowana w branży farmaceutycznej). Następną ważną grupą są instalacje odpylania procesowego oraz odkurzania. Obie te instalacje należy traktować jako współpracujące, które powinny występować razem. Pewnym uproszczeniem w podejściu do sprawy jest rozwiązywanie problemu pyłu zalegającego na podłodze za pomocą odkurzaczy przejezdnych. Jest to rozwiązanie o znacznie niższej skuteczności niż zorganizowanie procesu odkurzania w oparciu o instalacje stacjonarne z rozciągniętą siecią podłączeń na całej przestrzeni wymagającej tej operacji, ale również jest ono stosowane w celu obniżenia kosztów samej instalacji.
Instalacja wentylacji awaryjnej nawiewno-wywiewnej z systemem detekcji gazu (oparów alkoholu etylowego) pomieszczeń produkcyjnych i magazynu spirytusu
Instalacją najistotniejszą w tej grupie jest jednak dobrze zaprojektowana oraz wyregulowana instalacja odpylania, rozwiązująca problem niedostawania się pyłów technologicznych do przestrzeni pomieszczeń. Stosowanie ssawek, dobrze zaprojektowanych pod względem kształtu oraz wydajności (widma zasysania), ma na celu ograniczenie pylenia z najbardziej pylących operacji, usunięcie pyłów do odpowiednio dobranego filtra, który powinien być wykonany w wersji ATEX (zabezpieczony przed wybuchem), a następnie najczęściej ich utylizację i przekazanie do produkcji nawozów sztucznych, karm zwierzęcych lub podobnych zastosowań.
Obecnie firmy z branży spożywczej są coraz bardziej świadome znaczenia tych instalacji oraz konieczności organizowania ich zamontowania w sposób całościowy, co w efekcie powoduje optymalizację zarówno kosztową, jak i funkcjonalną całej inwestycji.
Odpylanie suszarni z odzyskiem energii
Firma BART ze swoim rozbudowanym działem projektowym wykonała już wiele takich kompleksowych instalacji w różnych przedsiębiorstwach z branży spożywczej, m.in. w cukrowniach, zakładach produkcji przypraw, słodyczy, a także w firmach o podobnym charakterze produkcji, np. w zakładach wytwarzających karmę dla zwierząt czy środki farmaceutyczne.